Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Szekszárd / Programok / Szabadidő / Szekszárd, a borok földje

Szekszárd, a borok földje 2016

-

Szekszárd, a borok földje információk

Szekszárd, a borok földje
Szekszárd a római kortól kezdve a bortermelés állandó helye. Ez a tény pedig elősegítette folyamatos fejlődését, amelyet sem a török, sem az újkor folyamán dúló betegségek és tűzvészek sem akasztottak meg. A 19. és 20. század folyamán pedig igazi várossá fejlődött, nem feledve el eredeti kulturális gyökereit.

Középkori székhely
Szekszárd területét a rómaiak is lakták, ekkor a limes egyik fontos állomása volt itt, Alisca néven, majd a honfoglalás idején Zegzardu néven említik a források. I. Béla király idején templomot és bencés kolostort építettek itt. Az évszázadok folyamán kiemelkedett a környező települések közül, így 1485 körül mezővárosi rangot nyert. Ekkor már jelentős székellyé is vált, és ez a hódoltság idején is így maradt. 1541-től Szekszárd szandzsákszékhely lett. A hódoltság alatt a harcok gyakran elérték a várost, ennek ellenére Evlia Cselebi, török utazó virágzó  városként írta le Szekszárdot, amely nyolc tornyú várral, fürdőkkel, 4 török dzsámival és 100 bolttal rendelkezik.

Elterjed a kadarka
A hódoltság után jelentősen átalakult a helyi borkultúra. Szekszárd területén korábban is zajlott bortermelés, hiszen ez Magyarország legősibb bortermelő területe, de minőségben változást a török elől menekülő rácok és a betelepülő németek hoztak. A rácok elterjesztették a török területen népszerű kadarkát, a német telepesek pedig új szaktudással emelték a bortermelés színvonalát. Ez segítette elő Szekszárd kereskedelmének fellendülését is. Egy 1828-as feljegyzés 37 fehér, 23 „Fekete” és 6 féle kadarka borfajtát említ.

Kiemelkedés a dualizmus alatt
A 19. században a város jelentősen fejlődött. Ennek fő szemtanúja a Béla tér a város szívében, ahol a század folyamán jelentős építményeket emeltek. 1805-ben épült meg az Urunk mennybemenetele katolikus templom, Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma, amely napi három harangjátékkal adja meg a hangulatot a téren. Ugyanitt épült meg 1836-ban a Vármegyeháza, ami nemcsak a hivataloknak és a levéltárnak adta meg az otthont, de kiállítások színhelye is lett. A század végére aztán, a már megyeszékhellyé vált városban vasút, kórházak, iskolák épültek, majd 1896-ban gimnázium.

Ami jó, azon minek változtatni?
A 20. század elejére Szekszárd igazi várossá vált, és lakossága a század folyamán a háromszorosára növekedett. Ugyan maga a város lassan fejlődött, mégis megmaradt a megye szellemi és kulturális központjának. Az 1960-as években gyorsult fel lakosságának a növekedése, főleg az élelmiszertermelés iparosodása, illetve az új termelési lehetőségeknek (műbőripar, gépgyártás, műszeripar) köszönhetően.  Szekszárd azonban továbbra is megmaradt a borkultúra városának. Napjainkban is főleg a kereskedelem és a vendéglátás fejlődik látványosan.

Szerző: Berkes Márton


Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Szabadidő,

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Máj 21

Beregi Ünnepi Hét
2018 tavaszán is megrendezésre kerül Vásárosnaményban a Beregi Ünnnepi Hét. A színes
Nyíregyháza

Máj 26

VÁSÁROSnap és Gyermeknap
Tartalmas vidám családi és gyermekprogramok várnak mindenkit Vásárosnaményban 2018. május 26-27...
Nyíregyháza

Júl 06

Zoárd-napi Sokadalom
2018. július 6-7-én Vásárosnaményban a régi Kraszna-hídon és környékén Vásárosnamény Város Önko...
Nyíregyháza

Fizetett hirdetés

MegosztomProgram, esemény kereső Szekszárd

Partnereink
Facebook