Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Szekszárd / Blog / Turisztika / Szekszárd - "A szőlő és bor városa"

Szekszárd - "A szőlő és bor városa"

Szekszárd - "A szőlő és bor városa" képek

  • Gemenc - Szekszárd - "A szőlő és bor városa"

Szekszárd - "A szőlő és bor városa" információk

Szekszárd Tolna megyénk székhelye, amely a tökéletesen sík és hatalmas Alföld valamint a változatos felszínű Dunántúli-dombság összesimulásánál helyezkedik el. Budapest felől legegyszerűbben az M6-M60-as autópályán, mintegy 145 kilométert autózva érhető el. Ezen kis területű megyeszékhely lakosainak száma 2010-ben alig érte el a 34 ezret, így mondhatjuk, hogy egy bensőséges hangulatú város ez a Szekszárd. Egy borváros, mivel borospincéinek száma viszont lehet akár 4500 is.

Szekszárd borkultúrája

A környezet természeti és éghajlati adottságai tökéletesen megfelelőek a minőségi bortermeléshez, így nem is csoda, hogy az itt élő népek évezredek óta tökéletesítik a borkultúrájukat.

A Szekszárdi Borvidék hazánk legősibb bortermelő vidéke. A szőlőtermelés ezen a vidékem már a rómaiak idején is honos volt. A római polgárok a fehérbort kortyolgatták nagy előszeretettel, később a török megszállás idejében a menekülő rácok honosították meg itt a vöröset is. Így a híres kadarka nékik köszönhető. Az eltelt évszázadok során az itt élők tökéletesítették a szőlőművelés csínját-bínját, így fő jövedelemforrásuk is ebből adódott. Napjainkban a Szekszárdi Borvidék jellegzetes szőlőfajtái a Kadarka mellett a Kékfrankos, a Cabernet Franc, a Cabernet Sauvignon, a Chardonnay és a Merlot. Hazánkban az Egri Borvidék mellett még itt a Szekszárdi Borvidéken állítanak elő bikavért, amely elnevezés a szekszárdi költő Garay Jánosnak köszönhető.
Igen jelentős körülmény, hogy 1987-ben Szekszárd a Nemzetközi Bíráló Bizottságtól kiérdemelte „A szőlő és bor városa” címet.

Szekszárdra látogatni nemcsak a borai miatt érdemes, hanem a gyönyörű természeti értékei miatt is. A Duna-Dráva Nemzeti Park, a Gemenci Erdő, a Sárköz, a Mezőföld, a Remete-patak, a Duna és az Alföld közelsége kedvelt kirándulóhellyé teszi ezt a változatos szépségű vidéket.

Szekszárd története

Szekszárd városát legkorábban 1015-ben jegyezték fel. I. Béla Árpád-házi magyar király 1061-ben megalapította itt a bencés apátságot, majd 3 évnyi uralkodás után, 1063-ban a városban is lett eltemetve. Szekszárd belvárosában a róla elnevezett téren szobrot is állítottak emlékének.

Szekszárd már 1485-től mezővárosként volt számon tartva, így kiváltságai és vásártartási joga volt. A török hódoltságot a város súlyosan megszenvedte és még a kolostora is semmivé lett. A város és az apátság lassú ütemben, de újraépült. A 18. században vált Szekszárd megyeszékhellyé, ám ekkor az apátságot megszűntették.

A betelepítéseknek köszönhetően a város lakossága szépen növekedett. 1794-ben egy hatalmas tűzvész állt a fejlődés útjába. A nagy előrehaladás a 19. századra volt jellemző, ekkor épültek fel Szekszárd legjelentősebb építményei és alakultak meg az intézményei.

Szekszárd legjellemzőbb programjait is a bor határozza meg

 

Szerző: Gaál Era - varosom.huFizetett hirdetés

Még több Blog Szekszárdon

Szekszárd Béla tér a magasból - Fotó: Horváth Gábor
Szekszárd vidéki kirándulás

Bármely irányból közeledünk Szekszárdhoz, megkapó látvány a lankás domboldalakról lekúszó utcák...

Tamási Termálfürdő - Fotó: Horváth Gábor
Fedezzük fel Tolnát!

Tolna szelíd tájai, egyszerűségükben szép, kedves falvai, barátságos szállodáinak pihentető kén...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Júl 07

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Júl 07

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Szekszárd

    

Partnereink
Facebook