Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Szekszárd / Blog / Turisztika / Szekszárd vidéki kirándulás

Szekszárd vidéki kirándulás

Szekszárd vidéki kirándulás képek

  • Szekszárd Borkút - fotó: Kalmár Lajos - Szekszárd vidéki kirándulás
  • Szekszárd Bodri Pincészet - Szekszárd vidéki kirándulás

Szekszárd vidéki kirándulás információk

Bikavér, bodorvászon röpike és retro kemping

 
Mégpedig ebben a sorrendben! Ezúttal Szekszárdról és környékéről, pontosabban az ottani látni-, kóstolni és kipróbálni valókról számolunk be. 
 
Bármely irányból közeledünk Szekszárdhoz, megkapó látvány a lankás domboldalakról lekúszó utcák, terek képe. A hozzá tartozó, vadállományáról nevezetes Gemenci-erdő természetvédelmi terület Európa legjelentősebb kiterjedésű ártéri erdősége, amit kisvasúton is bejárhatunk. A város műemlékei közül figyelmet érdemelnek az egykori vármegyeháza udvarán található apátsági templomromok. Érdemes felkeresni a Wosinsky Mór Múzeumot és a város híres költő-író szülötte, Babits Mihály emlékházát. Szekszárd legjelentősebb rendezvényei a júniusi Szent László Napok, és a minden év őszén megrendezésre kerülő Szekszárdi Szüreti Napok.
 
A Bikavér szekszárdi!
 
Legkisebb megyeszékhelyünkön nem kevesebb, mint 4500 pince található. A Szekszárdi Borvidék egyik legjellegzetesebb és legszebb vörösbora a Bikavér,  egy cuvée, mely 3-4 vörösborszőlő-fajta borának házasításával, egyéni receptek alapján készül. Tájjellegéhez tartozik a Kadarka, mint kötelező alkotóelem. Illatban gazdag, mélyvörös, bársonyosan fanyar, telt zamatú bor. Az értékesítés előtt a Bikavért minimum egy évig érlelni kell. A sültek és vadhúsok ízeivel kitűnően harmonizál.
A Bikavér nevéből a vér vörös színére és a bikával jelképezett erőre lehet asszociálni. Bár évtizedekig csak Egerben lehetett Bikavér néven bort palackozni, az elnevezés nem erről a vidékről származik. 1846-ban Garay János, Szekszárd város méltán híres költője említi meg a bikavér nevet a Szegszárdi Bordal című versében. Egerben csak ezután, 1850-ben jelenik meg a kifejezés. Mára csak a Szekszárdi és az Egri borvidéket illeti meg a név használata.
 
Borok az út mentén
 
A 2000 szeptemberében megalakult Szekszárdi Borút mára 35 minősített állomással bővelkedik. A borutat olyan híres pincészetek fémjelzik, mint a Takler, a Vesztergombi, a Bodri, vagy Vida Péter, Eszterbauer János, Dúzsi Tamás pincészete, és számos kisebb, de szintén maradandó élményt adó borászat, mint amilyen Fekete Mihályé. A gyakran többgenerációs borász családok sorra építik vendégeket is fogadó pincészeteiket, panzióikat. Közülük a legújabb a nemrégiben átadott Bodri Pincészeté. Ez ma Közép-Európa legnagyobb földalatti, kupolás tere. Nemcsak a bor, de az építészeti élmény is megéri a Budapesttől egy órás utazást.
 
Különleges népviseletek
 
A természeti szépségekben és kulturális hagyományokban gazdag Sióagárd szigetszerűen kialakult népviseletéről, s a népszokások megőrzéséről nevezetes. Pincefalujában több mint háromszáz pincében érlelődik a bor. Szekszárdról másik irányba indulva jutunk el a Duna és a szekszárdi-dombság által határolt Sárközbe. A sárközi viselet virágkorában az ország valamennyi öltözete között a legpompásabb volt. A decsi tájházban és babamúzeumban mindezt be is mutatják kicsiben és nagyban.
A nők öltözködésükkel demonstrálták vagyonuk méretét, minden alkalomra más-más ruhát viseltek. A táncba ternót vagy sodort selymet, a templomba bársonyvirágú vagy borotvált selymet, hétköznapokon szövetszoknyát vagy sodrott selymet (bodorvászon röpikét), a munkához karton vagy flakonszoknyát. A menyasszonyi viselet volt a leány ruhatárának legékesebb darabja. Hogy miért, - azt megtudhatjuk a világraszóló Sárközi Lakodalmon, ahol a menyasszony öltöztetés nyíltan történik, ruhamagyarázattal.
 
Tolna megyében kedvünkre válogathatunk a falusi szálláshelyektől elkezdve egészen a 4 csillagos szállodákig. Színvonalas, 3-4 napraforgós falusi vendégfogadókat találunk Bátán, Szálkán és Szedresen; a wellness lehetőségeket a bikácsi Zichy Park Hotelben, vidéki nyugalmat, borkóstolási lehetőséget a tengelici Hotel Orchideában, vagy a zombai Szent Gaál Kastélyban.
 
A Budapesttől 150, Szekszárdtól 20 km-re fekvő Fadd-Dombori a Duna holtágára épült üdülőhely. Retro, de sokan éppen emiatt szeretik. Van itt palacsinta, lángos, vízibiciklizés, evezés, tollaslabdázás, pingpongozás, versenyúszás a kiépített szabad strandról a túlpartra és vissza. A partközeli kempingek, ifjúsági táborok, magánszálláshelyek bármelyike megfizethető. A közelben számos kiváló kirándulóhely van, amelyek kényelmesen, kerékpárral is elérhetőek. A 12 km hosszú Duna-holtág  a csend és nyugalom birodalma, ideális hely a nyugodt pihenésre vágyóknak.  A Holtág a horgászás örömeinek hódolóknak igazi paradicsom, Dombori főként óriásharcsáiról ismert. Ajánlott úti célok Fadd-Domboriról az ottani  Meseház, Tolnán a kékfestő, Szekszárdon Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma, a 200 éve mézeskalácsos Petricsék, a Gemenci Tájvédelmi Körzet és a borút állomásai.
 

A turisztikai ajánlót a Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli regionális csapatának köszönjük!


Fizetett hirdetés

Kapcsolódó

Gemenc az élményadó vadon
A Gemenci erdő ölelésében Baja és Szekszárd

A varázslatos Gemenci erdő, Baja csodálatos hangulata, és Szekszárd kultúrtörténeti aurája term...

Szüreti Napok 2012 - Szekszárd
Szekszárdi Szüreti Napok

Szekszárd legkiemelkedőbb eseménye a Szüreti Napok, amely 20136. szeptember 15. és 18. kö.........

Kép forrása Wikipédai szerzője Csanády
Babits Mihály Emlékház

Szekszárdon található Babits Mihály (1883-1941) költő szülőháza, vagy más néven a Ke......

Logó
Borkút

Szekszárd egyik nevezetessége a Borkút, amely a Régi Vármegyeháza udvarán található. E......

kép forrása: itthon.hu
Wosinsky Mór Megyei Múzeum

A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum neoreneszánsz stílúsban tervezett épülete 1900 ......

Még több Blog Szekszárdon

Tamási Termálfürdő - Fotó: Horváth Gábor
Fedezzük fel Tolnát!

Tolna szelíd tájai, egyszerűségükben szép, kedves falvai, barátságos szállodáinak pihentető kén...

Szekszárd - "A szőlő és bor városa"

Szekszárd Tolna megyénk székhelye, amely a tökéletesen sík és hatalmas Alföld valamint a változ...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Turisztika,

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Már 25

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Már 25

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Már 25

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Szekszárd

    

Partnereink
Facebook