Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Szekszárd / Blog / Turisztika / Szekszárd vidéki kirándulás

Szekszárd vidéki kirándulás

Szekszárd vidéki kirándulás képek

  • Szekszárd Borkút - fotó: Kalmár Lajos - Szekszárd vidéki kirándulás
  • Szekszárd Bodri Pincészet - Szekszárd vidéki kirándulás

Szekszárd vidéki kirándulás információk

Bikavér, bodorvászon röpike és retro kemping

 
Mégpedig ebben a sorrendben! Ezúttal Szekszárdról és környékéről, pontosabban az ottani látni-, kóstolni és kipróbálni valókról számolunk be. 
 
Bármely irányból közeledünk Szekszárdhoz, megkapó látvány a lankás domboldalakról lekúszó utcák, terek képe. A hozzá tartozó, vadállományáról nevezetes Gemenci-erdő természetvédelmi terület Európa legjelentősebb kiterjedésű ártéri erdősége, amit kisvasúton is bejárhatunk. A város műemlékei közül figyelmet érdemelnek az egykori vármegyeháza udvarán található apátsági templomromok. Érdemes felkeresni a Wosinsky Mór Múzeumot és a város híres költő-író szülötte, Babits Mihály emlékházát. Szekszárd legjelentősebb rendezvényei a júniusi Szent László Napok, és a minden év őszén megrendezésre kerülő Szekszárdi Szüreti Napok.
 
A Bikavér szekszárdi!
 
Legkisebb megyeszékhelyünkön nem kevesebb, mint 4500 pince található. A Szekszárdi Borvidék egyik legjellegzetesebb és legszebb vörösbora a Bikavér,  egy cuvée, mely 3-4 vörösborszőlő-fajta borának házasításával, egyéni receptek alapján készül. Tájjellegéhez tartozik a Kadarka, mint kötelező alkotóelem. Illatban gazdag, mélyvörös, bársonyosan fanyar, telt zamatú bor. Az értékesítés előtt a Bikavért minimum egy évig érlelni kell. A sültek és vadhúsok ízeivel kitűnően harmonizál.
A Bikavér nevéből a vér vörös színére és a bikával jelképezett erőre lehet asszociálni. Bár évtizedekig csak Egerben lehetett Bikavér néven bort palackozni, az elnevezés nem erről a vidékről származik. 1846-ban Garay János, Szekszárd város méltán híres költője említi meg a bikavér nevet a Szegszárdi Bordal című versében. Egerben csak ezután, 1850-ben jelenik meg a kifejezés. Mára csak a Szekszárdi és az Egri borvidéket illeti meg a név használata.
 
Borok az út mentén
 
A 2000 szeptemberében megalakult Szekszárdi Borút mára 35 minősített állomással bővelkedik. A borutat olyan híres pincészetek fémjelzik, mint a Takler, a Vesztergombi, a Bodri, vagy Vida Péter, Eszterbauer János, Dúzsi Tamás pincészete, és számos kisebb, de szintén maradandó élményt adó borászat, mint amilyen Fekete Mihályé. A gyakran többgenerációs borász családok sorra építik vendégeket is fogadó pincészeteiket, panzióikat. Közülük a legújabb a nemrégiben átadott Bodri Pincészeté. Ez ma Közép-Európa legnagyobb földalatti, kupolás tere. Nemcsak a bor, de az építészeti élmény is megéri a Budapesttől egy órás utazást.
 
Különleges népviseletek
 
A természeti szépségekben és kulturális hagyományokban gazdag Sióagárd szigetszerűen kialakult népviseletéről, s a népszokások megőrzéséről nevezetes. Pincefalujában több mint háromszáz pincében érlelődik a bor. Szekszárdról másik irányba indulva jutunk el a Duna és a szekszárdi-dombság által határolt Sárközbe. A sárközi viselet virágkorában az ország valamennyi öltözete között a legpompásabb volt. A decsi tájházban és babamúzeumban mindezt be is mutatják kicsiben és nagyban.
A nők öltözködésükkel demonstrálták vagyonuk méretét, minden alkalomra más-más ruhát viseltek. A táncba ternót vagy sodort selymet, a templomba bársonyvirágú vagy borotvált selymet, hétköznapokon szövetszoknyát vagy sodrott selymet (bodorvászon röpikét), a munkához karton vagy flakonszoknyát. A menyasszonyi viselet volt a leány ruhatárának legékesebb darabja. Hogy miért, - azt megtudhatjuk a világraszóló Sárközi Lakodalmon, ahol a menyasszony öltöztetés nyíltan történik, ruhamagyarázattal.
 
Tolna megyében kedvünkre válogathatunk a falusi szálláshelyektől elkezdve egészen a 4 csillagos szállodákig. Színvonalas, 3-4 napraforgós falusi vendégfogadókat találunk Bátán, Szálkán és Szedresen; a wellness lehetőségeket a bikácsi Zichy Park Hotelben, vidéki nyugalmat, borkóstolási lehetőséget a tengelici Hotel Orchideában, vagy a zombai Szent Gaál Kastélyban.
 
A Budapesttől 150, Szekszárdtól 20 km-re fekvő Fadd-Dombori a Duna holtágára épült üdülőhely. Retro, de sokan éppen emiatt szeretik. Van itt palacsinta, lángos, vízibiciklizés, evezés, tollaslabdázás, pingpongozás, versenyúszás a kiépített szabad strandról a túlpartra és vissza. A partközeli kempingek, ifjúsági táborok, magánszálláshelyek bármelyike megfizethető. A közelben számos kiváló kirándulóhely van, amelyek kényelmesen, kerékpárral is elérhetőek. A 12 km hosszú Duna-holtág  a csend és nyugalom birodalma, ideális hely a nyugodt pihenésre vágyóknak.  A Holtág a horgászás örömeinek hódolóknak igazi paradicsom, Dombori főként óriásharcsáiról ismert. Ajánlott úti célok Fadd-Domboriról az ottani  Meseház, Tolnán a kékfestő, Szekszárdon Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma, a 200 éve mézeskalácsos Petricsék, a Gemenci Tájvédelmi Körzet és a borút állomásai.
 

A turisztikai ajánlót a Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli regionális csapatának köszönjük!


Fizetett hirdetés

Kapcsolódó

Gemenc az élményadó vadon
A Gemenci erdő ölelésében Baja és Szekszárd

A varázslatos Gemenci erdő, Baja csodálatos hangulata, és Szekszárd kultúrtörténeti aurája term...

Szüreti Napok 2012 - Szekszárd
Szekszárdi Szüreti Napok

Szekszárd legkiemelkedőbb eseménye a Szüreti Napok, amely 20136. szeptember 15. és 18. kö.........

Kép forrása Wikipédai szerzője Csanády
Babits Mihály Emlékház

Szekszárdon található Babits Mihály (1883-1941) költő szülőháza, vagy más néven a Ke......

Logó
Borkút

Szekszárd egyik nevezetessége a Borkút, amely a Régi Vármegyeháza udvarán található. E......

kép forrása: itthon.hu
Wosinsky Mór Megyei Múzeum

A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum neoreneszánsz stílúsban tervezett épülete 1900 ......

Még több Blog Szekszárdon

Tamási Termálfürdő - Fotó: Horváth Gábor
Fedezzük fel Tolnát!

Tolna szelíd tájai, egyszerűségükben szép, kedves falvai, barátságos szállodáinak pihentető kén...

Szekszárd - "A szőlő és bor városa"

Szekszárd Tolna megyénk székhelye, amely a tökéletesen sík és hatalmas Alföld valamint a változ...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Turisztika,

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Dec 05

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Dec 05

Püspökladányi Győgyfürdő
Gyógyulás, felfrissülés, kikapcsolódás és szórakozás élménye várja a Püspökladán......
Hajdúszoboszló

Dec 31

SZILVESZTER A CSILIBEN 2023.
SZILVESZTER A CSILIBEN 2023. 2023. december 31. vasárnap 19:00
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Szekszárd

    

Partnereink
Facebook